סבוריאה בקרקפת תינוקות וילדים, הידועה גם בשם סבוריאה דרמטיטיס, היא מצב עור שכיח שיכול להשפיע על מראה הקרקפת של תינוקות. מחלת סבוריאה מאופיינת באדמומיות, התקלפות וכתמים שמנוניים על העור. סבוריאה אינה מדבקת, אך יכולה לגרום לאי נוחות או גירוד אצל תינוקות.
מומלץ להסיר את הקשקשת כדי למנוע זיהום או התפתחות חיידקים ו'או פטריות מתחת לקשקשת.
להלן מספר נקודות חשובות להבנה וניהול של סבוריאה בקרקפת של תינוקות וילדים:
גורמים: הסיבה המדויקת לסבוריאה אינה ידועה, אך מאמינים שהיא קשורה לבלוטות שמן וגידול יתר של שמרים על העור. שינויים הורמונליים, כמו אלה המתרחשים לאחר הלידה, יכולים לתרום להתפתחות סבוריאה. אפשרות נוספת היא תגובה כל שהיא של הגוף לפטרייה שנוצרה על העור.
תסמינים: סבוריאה בקרקפת אצל תינוקות מופיעה כקשקשים צהבהבים או לבנים שעלולים להיות מחוברים לפירות השיער. האזור הפגוע עשוי להיות גם אדום ומודלק. אצל תינוקות, זה מכונה בדרך כלל "כובע עריסה" והיא מופיעה בשבועות הראשונים לאחר הלידה. סבוריאה יכולה להופיע גם באזורים אחרים בגוף, כגון הפנים, האוזניים ואזור החיתולים.
טיפול: ברוב המקרים, סבוריאה בקרקפת של תינוקות וילדים חולפת מעצמה ללא טיפול תוך כמה שבועות עד שנה. עם זאת, אם הקשקשים עבים וגורמים לאי נוחות, ניתן לעסות בעדינות את הקרקפת עם שמפו עדין לתינוק כדי לעזור לשחרר ולהסיר את הקשקשים. הימנע מלקלף או לגרד את הקרקפת ולמנוע פציעה. פציעה עלולה להוביל לזיהומי עור משניים. הינה השלבים:
- טיפול קבוע בסבוריאה בקרקפת אצל תינוקות- שטיפה קבועה של הקרקפת בשמפו עדין יכולה לעזור לשמור על ניקיון הקרקפת ולמנוע הצטברות של שומן וקשקשים. הקפידו לשטוף את השיער ביסודיות ולייבש בעדינות עם מגבת כדי למנוע גירוי נוסף.
- לחות: מריחת קרם לחות עדין לא תרופתי או שמן תינוקות על הקרקפת יכולה לעזור לרכך את הקשקשים ולמנוע יובש. חשוב לבחור במוצרים המותאמים במיוחד לתינוקות וילדים ולהימנע ממוצרים חזקים או ריחניים שעלולים לגרות את העור. מומלץ להשתמש בשמן זית טהור או שמן תינוקות במשך כמה שעות עד ריכוך מלא של הקשקשת. ישנם גם קרמים מעולים לבעיה שאפשר לרכוש ברשתות הפארמים. לאחר מכן יש לחפוף את השיער עם שמפו המיועד לתינוקות ולייבש בעדינות את השיער.
- סירוק עדין – לאחר שהקשקשים התרככו, לסרק עם מסרק צפוף ובעדינות לסרק את הקרקפת ולהסיר את הקשקשים. חשוב להיזהר ולנהוג בעדינות כדי למנוע פציעה או קילוף אגרסיבי. אפשר להשתמש במסרק צפוף, או ממברשת בעלת זיפים רכים או מסרק עדין.. הקפדו לא להפעיל לחץ מוגזם כדי למנוע גרימת אי נוחות או נזק לעור.
התייעצו עם איש מקצוע רפואי: אם הסבוריאה בקרקפת אצל תינוקות לא משתפרת או אם הקרקפת הופכת לאדום משמעותי, נפוח או מתחיל לנזול, רצוי לפנות לייעוץ רפואי. איש מקצוע בתחום הבריאות, כגון רופא ילדים או רופא עור, יכול לספק הדרכה מתאימה ולהמליץ על שמפו או קרמים תרופתיים במידת הצורך.
זכרו, סבוריאה בקרקפת של תינוקות וילדים היא מצב שכיח ובדרך כלל לא מזיקה שנוטה להשתפר עם הזמן. זה רק מצב קוסמטי לא נעים אך בהחלט לא מזיק ויחלוף עד שנה ללא עזרה. טיפול טבעי בסבוריאה היעיל ביותר זה שמפו, שמן ומסרק כמו שהוסבר.